Renter på lån uten sikkerhet

Når det refereres til lån uten sikkerhet så sikter dette til kategorien av lån som ikke krever at du setter pant i eiendeler. Det er også referert til lån som er ment til forbruk uten å ha et spesifikt formål.

Lån uten sikkerhet er både forbrukslån, kredittkort, refinansieringslån og smålån. I denne artikkelen har vi samlet informasjon til deg om hva et lån uten sikkerhet er og hvilke renter du må regne med. Vi har også samlet tips til deg om hvordan du som lånetaker kan påvirke rentene.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er, slik navnet tilsier, et lån som ikke krever at du stiller sikkerhet i form av eiendeler. Det betyr at du ikke behøver å eie bolig eller noe annet for å søke om slike lån. En annen fordel med et lån uten sikkerhet er at du selv velger hva du vil bruke pengene til. Banken krever ikke at du spesifiserer hvilket formål lånet skal være til. Dette er med på å gjøre denne lånetypen svært fleksibel og gi deg som lånetaker økt økonomisk frihet.

Innenfor kategorien “lån uten sikkerhet” finner vi flere ulike type lån. Her finner vi blant annet forbrukslån, kredittlån, smålån og refinansieringslån. Med lån uten sikkerhet kan du låne opptil 600 000 kroner og du vil kunne få svar på søknaden din innen kort tid. Vanligvis bruker banken mellom 1-24 timer på å behandle lånesøknader – som blir behandlet individuelt – og midlene har du på konto innen 1-3 virkedager.

Forbrukslån – hvem passer det for?

Dette er det lånet innenfor kategorien som har den høyeste lånerammen. Her kan du låne mellom 5 000 – 600 000 kroner. Lånet er derfor grunnet lånerammen mest tilpasset deg som har behov for hjelp med å finansiere større prosjekter. Den effektive renten på et forbrukslån settes etter en individuell vurdering, men ligger mellom 5%-25%. Det er i tillegg en begrensning på fem års nedbetalingstid når du tar opp et forbrukslån.

Kredittkort – hvem passer det for?

Et kredittkort har en noe lavere kredittramme sammenlignet med et forbrukslån. Du kan med et kredittkort ha en kreditt på opptil 150 000 kroner. Er du 18 år vil banken kunne begrense kredittrammen din til 10 000 – 15 000 kroner. Et kredittkort har en litt høyere rente enn et forbrukslån og kan havne opp mot 30% effektiv rente. Det som derimot er annerledes mellom et kredittkort og et forbrukslån er at du kun er ansvarlig for det du bruker. Dette innebærer at du ikke behøver å være ansvarlig for hele kredittrammen. Dessuten er det mange aktører som tilbyr mellom 30 – 60 dager rentefri betalingsutsettelse. Dette innebærer at du i denne tidsperioden fritt kan betale tilbake det du skylder uten å betale renter.

Et kredittkort passer til deg som ønsker den tryggheten av å vite at du har litt ekstra, i tilfelle behovet skulle melde seg.

Smålån – hvem passer det for?

Et smålån er, slik navnet indikerer, et lån som er av et mindre beløp og er av de minste forbrukslånene. Andre navn du kan kjenne igjen denne lånetypen på er mikrolån eller SMS-lån. Smålån har en svært høy rente og en kort nedbetalingstid. Den effektive renten for et smålån kan havne på opptil 45% og nedbetalingstiden kan være så kort som 30 dager. Dette gjør at smålån passer best for deg som vet at du får penger inn, men har behov for å betale noe som ikke kan utsettes. Det kan for eksempel være en regning fra veterinæren etter at kjæledyret ble akutt sykt. Eller til andre utgifter der lønnen din har blitt forsinket og du ikke vil få betalt i tide.

Refinansieringslån – hvem passer det for?

Dersom du har havnet i en situasjon der du har mistet kontrollen eller oversikten over egen økonomi, kan refinansieringslån være en god løsning for deg. Når du refinansierer, velger du å samle allerede etablert gjeld i ett større, nytt lån. Hensikten med dette er å få bedre lånebetingelser enn utgangspunktet. Dette innebærer blant annet en lavere rentekostnad og en forlenget løpetid på lånet.

Du går frem på samme måte som med et forbrukslån når du skal søke om dette. Når du skal søke må du oppgi all gjeld du har og hvilken gjeld du skal innfri med lånet.

Tips: Se også søknadsprosessen for forbrukslån

Krav til deg som skal søke

Når du skal søke om lån uten sikkerhet må du være fylt 18 år minst, men noen banker krever at du er eldre. Undersøk derfor med banken som tilbyr deg lån hva som er betingelsene for lånet.

Du kan ikke være registrert med betalingsanmerkning for å søke om lån uten sikkerhet. I slike tilfeller ønsker banken en ekstra sikkerhet, dette kan være med en medsøker eller i verdigjenstander. Du må være norsk statsborger eller være bosatt fast i Norge. Videre må du ha en årsinntekt på minimum 100 000 – 250 000 kroner.

Renten for samtlige lån du ønsker å søke, settes etter en individuell vurdering av deg og din økonomi. En del av denne vurderingen bygger på en kredittvurdering som banken gjør. Kredittvurderingen baserer seg på opplysninger gitt fra Skatteetaten og gjeldsregister.