5 tips til bedre privatøkonomi

forbrukslån-kalkulator

Norge er et av verdens mest velstående land, men mange sliter allikevel med privatøkonomien. Med mange utgifter og mye gjeld kan det være vanskelig å få hverdagen til å gå rundt – men det blir enda verre dersom man ikke gjør noen tiltak for å få bukt om problemene. Her er våre fem beste tips til en bedre privatøkonomi.

1. Kjøp brukt og selg gammelt

Vi liker å pynte og innrede hjemmet vårt, og mange kjøper en hel haug av duppedingser som de kanskje egentlig ikke trenger. Men når det først skal kjøpes, så er det viktig å kjøpe brukt. Spesielt når det kommer til møbler så er prisfallet enormt fra nytt til brukt, selv om kvaliteten kanskje fortsatt er minst like bra. Selg også unna det som ikke brukes eller bare står og støver bort.

2. Lag et privatbudsjett

For å få en kontroll over privatøkonomien, så er det viktig å vite hvor mye du bruker. Vi anbefaler sterkt at man setter opp et privatbudsjett der man får en oversikt over hvor mye man egentlig har i faste utgifter, og hvor mye som er tilfeldige utgifter. Da blir det langt enklere å holde orden i privatøkonomien, og det finnes flere programmer som hjelper deg med å sette opp et slikt budsjett.

3. Sammenlign lån før du låner

Et sentralt punkt for å spare penger er å sammenligne de ulike lånene før du tar opp et, enten det er snakk om forbrukslån eller et langt større boliglån. Forskjellene på renten kan være ganske store, slik at du kan spare flere hundrelapper hver eneste måned bare ved å gjøre litt grundig research. Det finnes også en del tjenester som gjør denne jobben for deg, i form av at de videresender søknaden din til flere banker.

4. Sett av penger til sparing

Selv om det kan virke som at du ikke har råd til å spare, så har de fleste nordmenn det. Det gjelder bare å prioritere sparingen fremfor andre ting, som for eksempel byturer eller kinogåing. For mange som synes det er vanskelig å spare vil det dessuten være en god løsning å spare med en gang lønningen kommer. Da vil man unngå at man bruker pengene opp før det er «for sent». Boligsparing på BSU kan også være gunstig dersom du ikke eier egen bolig.

5. Betal de dyreste lånene først

Har man mye gjeld, så er det viktig at man betaler ned den dyreste først. Forbrukslån er det desidert dyreste lånet, ved siden av kredittkort. Disse bør man kvitte seg med så fort som mulig. Deretter er boliglånet neste post. Betal heller større avdrag på boliglånet enn å betale ned studielånet. Renten på sistnevnte vil alltid være lavere, og følgelig vil det være mer gunstig å kvitte seg med boliglånet først.

Mer om Privatøkonomi fra DN

Dinside.no